ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ כרמל שאמה-הכהן, אישרה את צו התקשורת שעוסק בפטור מאישור סוג ופטור מרישיון סחר למכשירים סלולאריים, שנועד להגביר את התחרות בשוק המכשירים היו"ר שאמה-הכהן אמר בפתח הדיון כי "מדובר בעוד צעד מבורך שמוביל משרד התקשורת, יחד עם הוועדה, למען צרכני הסלולר במדינה". לדבריו, "בעוד בעולם רואים היצע גדול במחיר נמוך, כאן הריכוזיות בענף ומספר היבואנים המצומצם גורמים לכך שהצרכנים זוכים להיצע מצומצם, המכשירים מגיעים בעיכוב, מחירם יקר יותר ואין תחרות אמיתית. אחרי שמחירי שימוש בסלולר בשיטת הכל כלול ירדו לכ-99 שקל בחודש – מחיר המכשיר הפך ליקר יותר מהשירות ואין תרופה יותר טובה לכך מהסרת חסמים".
שר התקשורת, משה כחלון, שיבח את הוועדה על "שיתוף הפעולה יוצא הדופן למען הצרכנים" ואמר כי הוועדה חרטה על דגלה לסייע לצרכנים בישראל. הוא אף הודה ליו"ר שאמה-הכהן אמר כי בעזרתו בוצעו שינויים רבים לטובת הצרכנים, בתחום הסלולר ובתחומים נוספים. השר כחלון הוסיף כי אישור הסוג ורישיון הסחר יצרו חסמים שהובילו לדרך ייסורים שהיו צריכים לעבור היבואנים ומצב שבכולם מחירי המכשירים נמוכים בעשרות אחוזים. "אין זה מתפקידה של המדינה לבדוק את מכשירי הסלולר ואני מקווה שהסרת החסמים תוביל לגיוון במכשירים, ריבוי יבואנים וירידה במחיר כדי שקניית מכשיר סלולארי תפסיק להיות כמו קניית דירה", אמר כחלון.
כיום לא ניתן לייבא ולסחור במכשירים סלולאריים ללא רישיון סחר ואישור סוג (המאפשר את השימוש במכשיר בישראל). כעת מבקש משרד התקשורת לקבוע בצו פטור מרישיון סחר למי שעוסק בסחר במכשירים שלא מצריכים אישור סוג, וכן פטור מאישור סוג בתנאים מסוימים בהם במקרים בהם המכשירים המיובאים עומדים בדרישות הדירקטיבה האירופית או מכשירים שקיבלו אישור של הנציבות הפדראלית לתקשורת של ארה"ב (FCC- Federal Communications Commission).
במהלך הדיון טען נציג הצבא, סגן אלוף אשר ביטון, כי יש מכשירים שעלולים לשבש את כיפת ברזל וביקש לדעת כיצד מתכוון משרד התקשורת להיערך לאכיפה, כך שיימנעו כניסת מכשירים שאינם עומדים בתקנות. לדבריו, יש מכשירים שפועלים בספקטרום שיכול לפגוע ביכולות שהצבא מתכוון להפעיל ב"יום הדין". השר כחלון השיב לו ואמר כי המשרד עיכב כבר כמה פעמים, מטעמי ביטחון, כניסה של מכשירים מתקדמים כמו האייפד והפך ללעג ולקלס כשבסוף הסתבר שהאיומים לא היו ולא נבראו. סמנכ"ל ספקטרום במשרד התקשורת, נתי שוברט, אמר כי מעולם לא נאסרה כניסת מכשיר לארץ בגלל סכנה ביטחונית. "צריך לרוץ קדימה והצבא לא יכול לעכב כל דבר. אנחנו מדינה שיש לה צבא ולא צבא שיש לו מדינה", אמר השר כחלון. מנכ"ל משרד התקשורת, עדן בר טל, אמר כי בכוונת המשרד לפנות למשרד האוצר על מנת לקבל אישור להעסיק פקחים שיפקחו על הנושא לאחר שהמכשירים מגיעים לארץ. סא"ל ביטון ביקש כי הוועדה תקבע שהצו יכנס לתוקף לאחר שיחלו הפקחים לפעול, אולם הוועדה לא קיבלה את הצעתו והסתפקה בהצהרת המנכ"ל. כמו כן נקבע כי הצו ייכנס לתוקף תוך 30 יום מפרסומו. היו"ר שאמה-הכהן אמר כי הוא יהיה מוכן לבחון את הנושא שוב אם שר הביטחון יפנה לוועדה ויסביר לה מדוע הוא חושב שהצו יפגע בביטחון.
במהלך הדיון ציין היו"ר שאמה-הכהן כי קיבל פניות שמעידות על כך שמספר המכשירים שנכנסים לארץ ירד. הוא אמר כי ישנן טענות שבגלל המיסוי צמח שוק שחור של מכשירים, שנשלט על ידי גורמים מפוקפקים. לדבריו, בגלל שאותם גורמים לא משלמים מס הם נהנים מיתרון תחרותי ברור. נציג רשות המסים, קובי בוזו, אמר כי הרשות בוחנת את הנושא משני היבטים, הכנסות המדינה מצד אחד והתחרות מהצד השני. לדבריו, הכנסות המדינה ממסים בתחום הסלולר עמדו ב-2011 על 500 מיליון שקל והגבייה במחצית הראשונה של 2012 מעידה על ירידה משמעותית. היו"ר שאמה-הכהן הבהיר כי בכוונתו לקיים ישיבה מיוחדת לבחינת הנושא והטיפול בו.
כמו כן, מנהלת הרגולציה של פלאפון, יוליה מרוז, טענה כי הצו יוביל בעקיפין לפגיעה בשירות שמקבלים הצרכנים. שוברט השיב לה והסביר כי כבר כיום קיימת חובת שירות כללית לכל מוצר, בהתאם לתקנות הגנת הצרכן עליהן מפקח משרד התמ"ת. השר כחלון הוסיף כי המצב הקיים משרת את פלאפון ולכן היא כביכול דואגת שהשירות לציבור ייפגע. "תדאגו לטפל בלקוחות, לענות להם בזמן ולהפעיל את תחנות השירות", הגיב השר והוסיף: "אבל החגיגות צריכות להיגמר, העושק של הציבור צריך להיגמר גם בתחום ציוד הקצה".
ממשרד התקשורת נמסר כי במרכז הרפורמה שתי הקלות משמעותיות: פטור מקבלת רישיון סחר ופטור מקבלת אישור סוג למכשיר הסלולארי: עד כה, נדרש יבואן לקבל ממשרד התקשורת רישיון סחר וכן אישור סוג, על מנת לייבא לארץ טלפונים סלולאריים ולסחור בהם. המשרד קבע כי ציוד קצה סלולרי אינו טעון קבלת אישור סוג, ובלבד שמתקיימים לגביו כל התנאים הללו:
* הציוד עומד בדרישות הדירקטיבה האירופית Directive1999/5/EC או אישור של הנציבות הפדראלית לתקשורת בארצות הברית (Federal Communications Commission - FCC), והוא נושא סימון המעיד על כך;
* הציוד מיועד לפעול בטכנולוגיית GSM, בטכנולוגיית UMTS או בשתי הטכנולוגיות האמורות, או בטכנולוגיה אחרת ובתחומי תדרים שהועדו לטכנולוגיות האמורות לפי דין, והוא עומד בצו הטלגרף האלחוטי (אי תחולת הפקודה)(מס' 2), התשמ"ב – 1982 ככל שהוא מיועד לפעול בטכנולוגיה ובתחום תדרים אחרים.
* הציוד הינו מקורי, חדש וטרם נעשה בו שימוש;
* לעניין ציוד שמותקנת בו סוללת ליתיום, הסוללה עומדת בתקן UL-1642.
מכאן, שמעתה ציוד סלולרי העומד בקריטריונים אלה, לא נדרש לקבל אישור סוג ממשרד התקשורת. בנוסף, הוחלט כי יבואנים יהיו פטורים מהחובה לקבל רישיון סחר, ובלבד שעמדו בחובות הדיווח והרישום אודות סוגי הציוד שבכוונתם לסחור בהם, כפי שיקבע המשרד בצו. הצו ייכנס לתוקף 30 יום מעת הפרסום ברשומות. הפרסום ברשומות הינו תהליך שנמשך מספר ימים.
צילום: יחסי ציבור